Skip to main content
Support
Event

Діалог суспільства і влади: виклики, правові форми, перспективи

У рамках новозапочаткованого проекту заходів під загальною назвою “Європейські традиції місцевого самоврядування” 16-17 грудня 2011 р. відбувся “круглий стіл” на тему “Діалог суспільства і влади: виклики, правові форми, перспективи”, присвячений проблемі пошуку механізмів та засобів сприяння розвитку ефективного діалогу суспільства і влади в Україні, а також обговоренню зарубіжного досвіду у цій сфері.

Date & Time

Friday
Dec. 16, 2011
3:00am – 6:00am ET
Get Directions

Overview

У рамках новозапочаткованого проекту заходів під загальною назвою  “Європейські традиції місцевого самоврядування” 16-17 грудня 2011 р. відбувся “круглий стіл” на тему “Діалог суспільства і влади: виклики, правові форми, перспективи”, присвячений проблемі пошуку механізмів та засобів сприяння розвитку ефективного діалогу суспільства і влади в Україні, а також обговоренню зарубіжного досвіду у цій сфері.

Його організаторами виступили Інститут законодавства Верховної Ради України, Київський офіс Інституту Кеннана при Міжнародному центрі підтримки науковців імені Вудро Вілсона та Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Захід відбувся на базі Чернігівського центру, що дозволило забезпечити реальний діалог влади та суспільства на регіональному рівні із залученням представників органів державної влади та місцевого самоврядування, науковців, представників місцевих неурядових організацій. Зокрема, це підкреслив директор Центру Володимир Бойко, який відкриваючи “круглий стіл”, зазначив, що таким чином ми продовжуємо діалог влади, наукових кіл та громадськості з питань управлінської діяльності, у тому числі на місцевому рівні.

Із вітальною промовою виступив директор Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко, який зазначив, що “найдемократичнішою ланкою громадянського суспільства є місцева влада, оскільки вона знаходиться найближче до народу, але в той же час викликає на себе весь негатив, що виникає в процесі тісної взаємодії з громадянами. Тому для успішного розвитку громадянського суспільства необхідно визначити позиції подальшої співпраці з владою”. У цьому контексті він підкреслив, що одним з ключових елементів ефективного розвитку демократії взаємодії має стати активна участь громадськості у процесі законотворчості. Інститут законодавства вже тривалий час працює над проблемою залучення громадськості до законотворчого процесу. Зокрема, за підтримки керівництва Верховної Ради України Інститутом було ініційовано експериментальний проект  “Всеукраїнський портал народної законотворчості”, який передбачає створення веб-ресурсу, який виступить платформою, що надасть можливість надасть можливість кожному громадянину вносити пропозиції щодо правового регулювання суспільних відносин та брати участь в обговоренні законотворчих пропозицій. На зазначеному порталі передбачається  проводити дискусії з метою визначення сфер пріоритетного розвитку держави і суспільства та формування правової політики у сфері законотворчості, а також громадські диспути щодо найбільш важливих проектів законодавчих актів; здійснювати фахові громадські обговорення прогалин  і колізій законодавчого регулювання;  розміщувати пропозиції щодо доцільності та черговості систематизації національного законодавства; здійснювати громадський моніторинг ефективності застосування окремих нормативно-правових актів з метою підвищення їх якості, а також проводити обговорення відповідності положень національного законодавства стандартам Європейського Союзу.

“Всеукраїнський портал народної законотворчості”, на думку О.Копиленка, може стати одним з інструментів забезпечення реалізації діалогу влади та громадськості в Україні.

Враховуючи актуальність залучення громадськості до законотворчості, Інститут законодавства продовжує пошук нових можливостей , які би дозволили вивести це питання на рівень сучасних вимог. Так, важливим аспектом розробки нових правових форм для реалізації діалогу суспільства і влади є вивчення зарубіжного досвіду у цій сфері. Саме у цьому напрямі Інститутом було реалізовано ще одну ідею – видано збірку міжнародних нормативно-правових актів  “Діалог суспільства і влади: європейські правові стандарти та досвід”. Це видання у ході круглого столу презентували головні консультанти Інституту законодавства, кандидати юридичних наук, старші наукові співробітники Інна Ворошилова та Юлія Мовчан. Вони відзначили, що реалізація широкомасштабної програми реформ в Україні потребує приведення національного законодавства у відповідність до міжнародних стандартів. Відповідно, критичне осмислення зарубіжного досвіду та його адаптація до українських реалій, фактично, є запорукою успіху започаткованих в Україні реформ. Зважаючи на це, у збірнику зроблено вдалу спробу систематизувати новітній європейський досвід правового регулювання відносин влади та громадян. До видання увійшли документи, що встановлюють оптимальні політико-правові механізми процесу взаємодії держави та інститутів громадянського суспільства, які можуть стати орієнтирами для розвитку національного законодавства.

Фахівці Інституту також зазначили, що ще однією ініціативою у цьому напрямі стала підготовка науково-практичного видання “Нормотворчість органів місцевого самоврядування”, яке включає як теоретико-практичні настанови з питань нормотворчості органів місцевого самоврядування, так і їх кінцевий результат – врядування на міському та місцевому рівні. До видання, зокрема, увійшли авторські розробки директора Міжнародного центру підтримки науковців імені Вудро Вільсона, голови Проекту порівняльних досліджень з питань урбанізації Блера Рубла щодо світового досвіду містоврядування у світлі глобалізаційних процесів. Свій погляд на розвиток міст, відродження і децентралізацію у Великій Британії у цьому виданні також представив британський експерт із питань міського планування, регенерації та управління, а також культурної та громадської політики сучасних міст Кріс Мюррей, який є директором британської Асоціації  “Основні міста”. Це видання розраховане на депутатів місцевих рад, працівників органів місцевого самоврядування, а також усіх, хто цікавиться процесом нормотворчості на місцевому рівні та результатами його впровадження.

Директор Київського офісу Інституту Кеннана, кандидат філологічних наук Ярослав Пилинський визначив проблеми місцевого самоврядування і його законодавчого забезпечення як двигун розвитку суспільства. На його думку, демократія – це свобода слова, але ніхто не говорить про те, що демократія – це закон. Але без закону неможливо побудувати те, що ми називаємо демократичним суспільством.

Учасники круглого столу також представили здобутки у напрямі забезпечення діалогу суспільства і влади, окреслили коло проблемних питань, а також своє бачення подальшого розвитку діалогу. Під час круглого йшлося про успіхи і проблеми громадської ради при облдержадміністрації, соціальний діалог як різновид діалогу між владою та суспільством, шляхи ефективної реалізації взаємовідносин влади і громадян, свободу підприємницької діяльності як принцип господарювання, етичні аспекти діалогу влади та громадськості, роль громадських організацій у формуванні громадянського суспільства та регіональне об’єднання науковців, не оминули увагою учасники “круглого столу” і питання, пов’язані з механізмами реалізації органами юстиції державної правової політики та громадськості, а також взаємодії управління державної служби з громадськістю як формою суспільного діалогу.

За пропозицією директора Інституту законодавства Верховної Ради України Олександра Копиленка було прийнято рішення підготувати тематичну збірку доповідей учасників “круглого столу”, а висловлені пропозиції фахівці Інституту законодавства узагальнять у вигляді висновків “круглого столу”.

Tagged

Thank you for your interest in this event. Please send any feedback or questions to our Events staff.