Skip to main content
Support
Event

Політичний вплив Росії в Україні

19 жовтня в рамках постійного семінару Київського проекту Інституту Кеннана та Інституту Філософії НАНУ за сприяння Інституту Соціології НАНУ відбулося цікаве спілкування з Віктором Мироненком, керівником Центру українських досліджень Інституту Європи Російської академії наук, кандидатом історичних наук, головним редактором журналу «Современная Европа», радником Михайла Горбачова. Варто особливо відзначити що доповідач протягом багатьох років послідовно робить надзвичайно потрібну справу: поширює серед російської наукової академічної спільноти уявлення про Україну як державу, в історичному сенсі органічно європейську і, безумовно, з європейськими перспективами у майбутньому.

Date & Time

Friday
Oct. 19, 2012
3:00am – 6:00am ET
Get Directions

Overview

19 жовтня в рамках постійного семінару Київського проекту Інституту Кеннана та Інституту Філософії НАНУ за сприяння Інституту Соціології НАНУ відбулося цікаве спілкування з Віктором Мироненком, керівником Центру українських досліджень Інституту Європи Російської академії наук, кандидатом історичних наук, головним редактором журналу «Современная Европа», радником Михайла Горбачова. Варто особливо відзначити що доповідач протягом багатьох років послідовно робить надзвичайно потрібну справу: поширює серед російської наукової академічної спільноти уявлення про Україну як державу, в історичному сенсі органічно європейську і, безумовно, з європейськими перспективами у майбутньому. Крім того, багатющий життєвий, політичний і науковий досвід став у нагоді під час підготовки до публікації великої монографії «Політичний вплив Росії в Україні (1991 – 2011 рр.) презентації якої було присвячено це зібрання вчених.

Чи сприймають Україну в російський «елітарній» та масовій свідомості як самодостатню європейську державу? Взагалі — чому навіть в академічних московських колах так вражаюче мало знають про Україну? Що таке «російський вплив на Україну» й чи існує зворотній вплив — України на Росію? Чому перебудова була не особистою забаганкою Горбачова, а абсолютною історичною необхідністю? В якому сенсі Україна може дивитися на Росію, як у дзеркало (і на яку саме Росію)? Дати відповіді на ці та інші питання намагався автор під час тривалої і змістовної презентації.

У семінарі взяли участь понад 50 науковців. Зокрема, активними учасниками дискусії були Олександр Дем’янчук, завідувач кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська Академія», випускник програми Інституту Кеннана, Сергій Римаренко, провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАНУ, випускник програми Інституту Кеннана, Віктор Степаненко, завідувач сектором теорії й історії соціології Інституту соціології НАНУ, випускник програми Інституту Кеннана, Євген Головаха, заступник директора Інституту соціології НАНУ, Сергій Макеєв, завідувач відділу соціальних структур Інституту соціології НАНУ, Наталія Мусієнко, провідний науковий співробітник Інституту проблем сучасного мистецтво Академії мистецтв України, випускниця програми Інституту Кеннана, Олександр Майборода, заступник директора Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАНУ, Ігор Мартинюк, провідний науковий співробітник відділу соціальної психології Інституту соціології НАНУ, Наталія Соболева, провідний науковий співробітник відділу соціальної психології Інституту соціології НАНУ, Олександр Вишняк, завідувач відділу соціально-політичних процесів Інституту соціології НАНУ, Дмитро Шульга, керівник проектів, Міжнародний фонд «Відродження».

Tagged

Thank you for your interest in this event. Please send any feedback or questions to our Events staff.