Skip to main content
Support
Event

Стратегічне планування і використання місцевих активів для місцевого розвитку

З 13 по 17 грудня 2010 року в Чернігові на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрі відбувся міжнародний семінар «Стратегічне планування і використання місцевих активів для місцевого розвитку: досвід Ізраїлю». В його роботі взяли участь фахівці з Ізраїлю, Йорданії, Росії, США та України. Проведення семінару стало можливим завдяки зусиллям багатьох організацій – Київського проекту Інституту Кеннана, Центру ім. Вейтца, Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Ініціативу проведення семінару підтримала у березні поточного року Чернігівська облдержадміністрація, а також Посольство США в Україні, Посольство Ізраїлю в Україні та Представництво Джоінта у Києві.

Date

Dec. 13 – 17, 2010
3:00am – 10:00am ET
Get Directions

Overview

З 13 по 17 грудня 2010 року в Чернігові на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрі відбувся міжнародний семінар «Стратегічне планування і використання місцевих активів для місцевого розвитку: досвід Ізраїлю». В його роботі взяли участь фахівці з Ізраїлю, Йорданії, Росії, США та України. Проведення семінару стало можливим завдяки зусиллям багатьох організацій – Київського проекту Інституту Кеннана, Центру ім. Вейтца, Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Ініціативу проведення семінару підтримала у березні поточного року Чернігівська облдержадміністрація, а також Посольство США в Україні, Посольство Ізраїлю в Україні та Представництво Джоінта у Києві.

Протягом п’яти днів в Чернігові навчалися фахівці з семи районів області: Чернігівського, Сосницького, Бахмацького, Куликівського, Козелецького, Новгород-Сіверського, Ічнянського, а також з Хмельниччини та Тернопільщини. Певною мірою унікальним виявився формат семінару: до участі було запрошено голів територіальних громад, працівників управлінь економіки державних адміністрацій, громадських експертів.

Власне, такий неординарний склад учасників пов’язано з головною метою заходу: поширення міжнародного досвіду використання місцевих активів та можливостей серед лідерів громад області. Об’єктивним свідченням успішності семінару та його популярності серед учасників можна вважати суто статистичний чинник: семнінар тривав цілих 5 днів, але кількість учасників, котрі полишили його передчасно, була справді незначною. Із 26 учасників заявлених на початку 24 залишилися працювати до кінця. Оцінюючи цей факт, треба не випускати з поля уваги, що зменшення кількості учасників – це явище, яке спостергається практично на кожному семінарі в Україні.

Ще одним очевидним індикатором успшності й актуальності семніару стало те, що зустріч із головою Чернігівської обласної державної адміністрації (губернатором Чернігівської області) не стала суто протокольною подією. Від імені центральної влади губернатор висловив зацікавленість у подальшій співпраці, і внаслідок цього домовлено, що в короткому часі ізраїльська сторона  розробить і подасть до Чернігівської облдержадміністрації відповідні пропозиції. Як підкреслив губернатор, після останніх у часі місцевих виборів на посади та в місцеві ради прийшло дуже багато нових людей, що практично не мають досвіду роботи у сферах місцевого самоврядування та місцевого розвитку, а тому професійне навчання та підвищення кваліфікації є вкрай важливими для них. Рівною мірою це є справедливим для всіх регіонів України.

Потребу у досвіді, що поширювався в перебігу чернігівського семінару, засвідчила реакція учасників з інших областей України. Звертаючись до організаторів та тренерів, вони просили організувати подібний захід також і в їхніх громадах чи регіонах.

«Навряд чи ми скажемо те, що зовсім не відоме вам, - казали тренери, звертаючись до учасників семінару. -- Натомість ми спробуємо показати, як на речі, що їх ми всі усвідомлюємо на інтуїтивному рівні, можна подивитися пильніше, як ці речі можна побачити в іншому світлі, як комплексно поєднати їх у досі несподіваний для нас самих спосіб і як таке поєднання може дати максимальний ефект у справі економічного розвитку громади та зростання її добробуту».

Не менше, аніж однозначно висока кваліфікація та професіоналізм тренерів (і як майстерних викладачів, що вміють організувати інтреактивну роботу, де тренери й учасники – справді одна злагоджена команда, і як практиків, що давно працюють у сфері місцевого розвитку), успішність семінару визначили щонайменше такі чинники:

  • постійна зорієнтованість тренерів і запропонованими ними тематики на практичні потреби саме української сторони (у переважній більшості учасниками семінару були посадовці органів місцевого самоврядування міського, селищного, сільського та районного рівня, місцеві підприємці та працівники районних державних адміністрацій); Саме про першочергові проблеми, що постають перед органами місцевого самоврядування говорили запрошені Інститутом Кеннана українські фахівці – випускники американських освітніх програм. Вони ознайомили учасників семінару та зарубіжних експертів із своїм баченням перспектив місцевого розвитку та місцевого самоврядування в Україні, чітко визначивши головні пріоритети сьогодення;
  • акцент на тому, що будь-якими інвестиціями, залученими громадою, ця громада має уміти розпорядитися конче так, аби різного роду благами від інвестицій могла користуватися ціла місцева громада, а не, скажімо, лише місцевий чи немісцевий бізнес. Було показано негативні та позитивні приклади з ізраїльської та світової практики й запропоновано інструментарій для використання інвестицій саме на благо цілої громади (передусім ішлося про економічні та соціальні аспекти); важливою для учасників семінару була інформація представника посольства Ізраїлю про інвестиційну політику держави, її підходи до залучення інвестицій та стимулювання таким чином місцевого розвитку, про особливості українського бізнес середовища та інвестиційного клімату говорили представники запрошені до розмови Інститутом Кеннана.
  • підхід «слід поглянути на звичні речі під іншим кутом зору» (stepping out of the box). Цей підхід був лейтмотивом усього семінару і жваво обговорювався учасниками не лише на засіданнях, але і в кулуарах. Особливо тренери наголошували на необхідності поглянути під таким кутом зору на повноваження, що їх реально має місцева влада навіть за недосконалого законодавства. Було показано приклади, як влада може побачити власний потенціал і комплексно розпорядитися власними, реально наявними у неї наявними повноваженнями, аби забезпечити розвиток громади на користь різних соціальних груп у ній;
  • постійна зорієнтованість на комплексний підхід у вирішенні питань розвитку громади – як, замість виступати самотнім (а тому менш успішним) рушієм економічного розвитку громади, місцева влада може натомість організувати співпрацю місцевих добровольців, громадських організацій, бізнесу та інших зацікавлених сторін, аби вигоду мали і ці сторони, і місцева громада в цілому. Серед іншого, в цьому зв’язку розглянуто успішний досвід Ізраїлю – створення корпорацій місцевого розвитку. Така корпорація діє не як орган влади, а як наділений спеціальними повноваженнями організаційно-консультаційний бізнес, що знаходить, залучає й у спеціально визначений спосіб поєднує для співпраці над проектами розвитку громади різні зацікавлені сторони.. На сто  відсотків так корпорації економічного розвитку є власністю місцевої громади, але фінансуються за рахунок прибутків від реалізовуваних ними проектів. Учасникам було продемонстровано принципову придатність такої моделі для українських реалій – для цього організовано виїзне засідання у місті Славутичі, де упродовж низки років уже діє міське агентство економічного розвитку.
  • використання бюджетних коштів у спосіб, що забезпечує їх повернення до бюджету. Зокрема, саме таке використовування забезпечують корпорації місцевого розвитку, про які йшлося вище. До фінансування того чи іншого виконуваного проекту можуть бути залучені кошти місцевого чи загальнонаціонального бюджету, але одним із завдань корпорації є забезпечити повернення таких коштів до бюджету в міру розгортання і роботи успішних проектів. Це питання теж розглядалося на семінарі й біло визнане учасникам як вкрай актуальне і на засіданнях, і в кулуарах.;
  • важливим та цікавим для учасників було обговорення проблем розвитку територій – зокрема, йшлося про створення технопарків, торговельно-розважальних осередків та про забудову житлових масивів. Що стосується останнього, то тут було розглянуто переваги й недоліки таких підходів до житлової забудови, як відновлення й модернізація за кошти бюджету, ущільнення забудови, а також нова забудова на місці знесеної старої. При розгляді усіх трьох варіантів акцент, знову ж таки, робився на забезпеченні таких підходів, аби від проектів будівництва не постраждали мешканці будинків, а грошові та негрошові блага  від забудови чи реставрації житлових будівель ішли на користь не лише будівельному бізнесові, але й цілій місцевій громаді та її мешканцям.
  • Особливу увагу на семінарі також було приділено моделі Хеседа як доброчинної соціальної організації яка не лише допомагає вирішити соціальні проблеми старих, хворих, немічних людей опікується дітьми. Хесед виступає важливим мобілізуючим і виховним фактором формування громади на основі добровільної і безкоштовної громадської роботи та взаємодопомоги. Використання моделі запропонованої Хеседом було визнано учасниками семінару надзвичайно продуктивною і гідною впровадження. Про сучасний стан соціальної роботи та перспективи її розвитку учасникам семінару доповів експерт запрошений зі Львова, де нині успішно впроваджуються сучасні методи соціальної роботи, а також ефективно діє місцевий Хесед Arie, який багатьма експертами визнано взірцевим в Україні. Лекції представників місцевого (чернігівського) Хеседа Естер та Джоїнта із Києва стали важливим поштовхом для формування у слухачів нових підходів до розуміння доброчинності та громадської роботи, формування громадянської відповідальності та взаємодопомоги, а, отже справжнього, а не декларованого громадянського суспільства.

Тематика місцевого розвитку не є вичерпною. Зрозуміло, що подібні навчання були і будуть. Крім самого навчання, важливо й інше – що далі. Ми прагнемо, аби цей семінар став поштовхом для налагодження контактів на регіональному рівні між місцевою владою, бізнесом, громадським сектором України та Ізраїлю.
Сподіваємось, що через деякий час учасники семінару також матимуть змогу продемонструвати свої здобутки, та успішно реалізовувати найкращі починання, доводячи, що знання та прагнення до кращого – це запорука сталого розвитку.

Tagged

Thank you for your interest in this event. Please send any feedback or questions to our Events staff.