Skip to main content
Support
Event

Європейські цінності: вибір для України

У межах проекту «Переосмислюючи демократію» 4 листопада 2011 року відбувся черговий круглий стіл на тему «Європейські цінності: вибір для України». Стела Гервас, науковий співробітник Дому Гуманітарних наук Аквітанії (Бордо, Франція) і Чиказького університету (США), у своєму виступі, присвяченому філософському погляду на європейські цінності, підкреслила, що вони неможливі без так званого «європейського типу громадянина», який є їх безпосереднім носієм.

Date & Time

Friday
Nov. 4, 2011
4:00am – 7:00am ET
Get Directions

Overview

У межах проекту «Переосмислюючи демократію» 4 листопада 2011 року відбувся черговий круглий стіл на тему «Європейські цінності: вибір для України».

Стела Гервас, науковий співробітник Дому Гуманітарних наук Аквітанії (Бордо, Франція) і Чиказького університету (США), у своєму виступі, присвяченому філософському погляду на європейські цінності, підкреслила, що вони неможливі без так званого «європейського типу громадянина», який є їх безпосереднім носієм. Для нього характерна здатність приймати необхідні рішення та відповідати за них, жити й діяти в певному соціумі, зберігаючи власне самовизначення, зважаючи на власну громадянську позицію; вміння орієнтуватись у політичному, економічному, культурному та правовому контекстах. Він готовий до сприйняття нового; здатний пристосовуватись до ситуації, змінювати напрямки діяльності, володіє декількома європейськими мовами, може невимушено спілкуватись та взаємодіяти з іншими, водночас поважаючи їх культурні, релігійні та інші відмінності; вміє коректно розв'язувати конфлікти.

Нині відкритість до різноманітних інновацій та суспільна горизонтальна та вертикальна мобільність є визначальною рисою європейської цивілізації і європейського способу життя.

Європейською цінністю є соціально-ринкова економіка, яка пропонує ефективний компроміс між ринковою свободою та соціальною справедливістю, між виробництвом та перерозподілом, між ринком та державою, а також повага до закону і верховенство права, які стоять на сторожі приватної власності та громадянських свобод, але також чітко описують обов’язки громадянина стосовно суспільства і держави, та забезпечують їх неухильне виконання. Тому європейські цінності – це важливий здобуток не лише Європи, а й усього людства. І належна орієнтація на європейські стандарти при високій національній самосвідомості сприятиме істотному цивілізаційному успіху українського суспільства. Адже європейські цінності, народжені в епоху просвітництва і вистраждані у двох світових війнах – унікальне явище, найбільш досконале на сьогодні вираження філософського, релігійного й морального розвитку різних народів, засноване на загальнолюдських ідеалах та прагненнях.

Tagged

Thank you for your interest in this event. Please send any feedback or questions to our Events staff.