Skip to main content
Support
Article

Чи була революція: події 2004 і 2014 рр. у порівняльній перспективі

Yuriy Matsiyevsky

Тижнів за два тому одна з моїх колишніх студенток поцікавилась на ФБ: «Чи можна події 2014р. в Україні вважати революцією?» Я відповів, що швидше так ніж ні, але застеріг, що про революцію легше говорити не за фактом, а за наслідками. Якісь наслідки видно вже, якісь проявляться згодом, а тим часом варто уважніше поглянути на виразні ознаки революції і перевірити чи виявляють вони себе у теперішніх подіях і чи виявлялися вони у 2004 р.

Чи була революція: події 2004 і 2014 рр. у порівняльній перспективі

Тижнів за два тому одна з моїх колишніх студенток поцікавилась на ФБ: «Чи можна події 2014р. в Україні вважати революцією?» Я відповів, що швидше так ніж ні, але застеріг, що про революцію легше говорити не за фактом, а за наслідками. Якісь наслідки видно вже, якісь проявляться згодом, а тим часом варто уважніше поглянути на виразні ознаки революції і перевірити чи виявляють вони себе у теперішніх подіях і чи виявлялися вони у 2004р.

На початку кілька зауважень. Перше. Серед багатьох типів революцій найчастіше зустрічається поділ на політичні і соціальні революції. Хоча цей поділ умовний і залишає багато питань, тут він може бути доречним. Політичними вважають революції, які призводять до зміни влади і зміни політичного режиму. Соціальними є ті революції, які призводять до глибоких соціальних змін, тобто зміни соціального ладу.  

Друге. Революцію слід відрізняти від державного перевороту та повстання. Останні поняття часто використовувалися для характеристики обох випадків в Україні. Крім того, варто мати на увазі, що революція є наслідком невирішеної кризи і може стати причиною громадянської війни чи занепаду/розпаду держави. 

Третє. Будемо пам’ятати, що ознаки дозволяють лише зовні поглянути на події, вони нічого нам не кажуть ні про причини ні про наслідки революції. Об’єктивне визначення події навряд чи можливе. У більшості випадків це зумовлено явними і прихованими цінностями, які має кожен дослідник. Мій досвід вивчення літератури про «Помаранчеву революцію» каже, що визначення того чим є подія – це питання академічного смаку.

Ознаки революції

Хоча вивчення феномену революції триває ще з часів Аристотеля, тут візьмемо до уваги досвід двох останніх генерацій дослідників революції, які написали свої праці впродовж останніх 30 – 40 рр. Спочатку виділимо суттєві ознаки (умови) революції, а потім поглянемо як вони виявляли себе у випадку 2004 і 2014рр. Так, Чарльз Тілі (Сh. Tilly) такими ознаками вважає: конфлікт між елітами, масову мобілізацію і «множинний суверенітет», або втрату центральною владою монополії на легітимне використання сили. Остання ознака у нас більш відома як «двовладдя».  Теда Скокпол (Th.Skocpol) звернула увагу на те, що революції починаються не з «низу», а «згори», тобто з розвалу держави. Коли держава з відсталою економікою зазнає тиску з боку міжнародного середовища, відбувається занепад державних інститутів, що може призвести до революції. Такі держави не здатні самостійно підтримувати свою безпеку, контролювати територію і населення. Неопатримоніальні держави, такі як Україна особливо вразливі до зовнішнього тиску.  Крім цих ознак, найчастіше називають наявність ідеології, харизматичного лідерства, насильницьку зміну політичної влади (режиму), зміну соціальної структуру суспільства. Дж. Голдстоун (J.Goldstone) підсумував досвід вивчення революцій і доповнив теорію Скокпол економічними і демографічними чинниками. Він, зокрема, відзначає, що поява «молодіжної хвилі», тобто прихід молодого, освіченого покоління у політику може підірвати усталений порядок і спровокувати протести. (http://www.gazeta.ru/politics/2013/12/13_a_5802573.shtml).  

Перелічені ознаки підсумовані у таблиці.

Ознаки

2004р.

2014р.

Міжнародний тиск

ні

так

Економічний занепад

ні

так

Розвал держави 

ні

так

Конфлікт між елітами

так

так

«множинний суверенітет»

ні

так

Масова мобілізація

так

так

Революційна ідеологія

ні

ні

Харизматичні лідери

так

ні

Насилля

ні

так

Зміна політичного режиму

ні

?

Зміна соціальної структуру/соціального  ладу

ні

?

З таблиці видно,що лише три з одинадцяти перелічених ознак революції , мали місце у 2004р., тоді як у 2014р. їх уже є сім, а дві останні теоретично можливі. Це вказує на те, що у 2004р. ми  мали революційну ситуацію - політичну кризу, розкол між елітами і масову мобілізацію тоді як у 2014р. політична криза, що виникла в результаті структурних (міжнародний тиск, розвал держави) і людських чинників (боротьба за владу і насилля) призвела до революції (колапсу влади (http://newpopulationbomb.com/2014/03/02/the-revolution-in-the-ukraine/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Newpopulationbomb+%28NewPopulationBomb%29), втечі президента і перейняття його повноважень парламентом).  Тепер погляньмо на ці ознаки уважніше.

Міжнародний тиск. У 2004 р. Україна перебувала у «шпагаті» між Заходом і Росією.  У«Помаранчевій революції» Путін вбачав загрозу, але тоді не йшлося ні про асоціацію України з ЄС, ні про вступ до НАТО. На початку нового тисячоліття лише окреслювалися контури нового порядку в Євразії, тому Україна не відчувала значного геополітичного тиску. У 2014р. геополітичний тиск з обох боків виявився на порядок вищим. Євромайдан в Україні виник як реакція на тиск Росії (http://www.colta.ru/articles/society/2139). А рішення уряду Азарова зупинити підготовку до підписання Угоди про Асоціацію (УА) з ЄС,було результатом цього тиску. З іншого боку, тиск з боку ЄС і США, спрямований на виконання Україною попередніх умов для підписання УА, виявився занадто болючим для українських клептократів. Тиск з обох боків призвів до помилкового рішення Януковича зупинити зближення з ЄС, що й спровокувало протести.  Цим я не хочу сказати, що криза 2013-2014рр. в Україні була спричинена зовні. Зовнішній тиск лише загострив проблеми, які накоплювалися роками. Щодо ролі «молодіжної хвилі», про яку каже Голдстоун, то Євромайдан є яскравим проявом приходу у політику нового покоління, яке виросло у незалежній Україні.  Такого покоління у 2004р. ще не було.

Економічний занепад. У 2004р. економіка кон’юнктура сприяла рекордному росту українського ВВП (12%). Після спаду у 2009р. (на 15%) відновлення відбувалося дуже повільно. За підсумками 2013р. ВВП показав нульове зростання. Весь період президентства Януковича не стихали розмови про можливість дефекту. На цьому фоні ситуація 2014р. різко контрастує з ситуацією 2004р. Хоча протести в обох випадках були зумовлені не матеріальними проблемами, саме останні постійно  збирають найбільше відсотків у відповідях на те, що може виштовхнути людей на вулиці.

Розвал держави. Попри гостру політичну кризу 2004р. колапсу у функціонуванні ключових державних інститутів не було. Поза впливом Кучми залишався парламент і найважливіше Верховний Суд, який прийняв рішення про визнання ІІ туру президентських виборів недійсними і призначив повторне голосування. Конфлікт був вирішений компромісним шляхом. Натомість у 2014р. усі гілки влади опинились під впливом президента.  Держава фактично стала захоплена «Сім’єю», а довіра до всіх державних інститутів не перевищувала статистичної похибки. Через те, що у 2014р. в Україні не було інституту, який міг би вирішити конфлікт між владою і народом, він переріс у криваве протистояння.

Конфлікт між елітами. Протести 2004 відрізняються від протестів 2014р. зокрема тим, що в останньому випадку владі протистояла не так опозиція, як Майдан. У 2004р. опозиція була краще організована і мала чіткого лідера, натомість у 2014р. опозиція була «триголова»,діяла не рішуче,що також вплинуло на радикалізацію протесту. Загалом конфлікт між елітами і масова мобілізація хоч і мали різну природу, залишаються чи не єдиним спільним чинником в обох випадках.

Множинний суверенітет. Події 2014р. виразно відрізняються від подій 2004р. саме тим, що в останньому випадку втрати державою монополії на легітимне використання сили не було. З’їзд у Сєверодонецьку прихильників Януковича закінчився провалом, натомість криза яку Росія спровокувала в Криму і намагається поширити на південь і схід України вказує на те, що нова влада не здатна контролювати територію. Це яскраве свідчення «множинного суверенітету» і чи не найбільш виразна ознака революції. 

Насилля довго вважалося необхідною умовою революції. Проте, якщо досвід оксамитових та кольорових «революцій» виніс питання насилля за дужки аналізу, то події «арабської весни» його повернули. У 2014р. в України ми стали свідками державно вмотивованого насилля з одного боку, яке викликало радикалізацію протесту і політичне насилля з іншого боку. Російські і багато західних коментаторів не розуміють, чи не хочуть бачити зв’язку між державним терором і реакцією на нього з боку протестувальників (http://blogs.pravda.com.ua/authors/datsuk/52e0d98694129/).

Наостанок, «Помаранчева революція» не змінила ні політичного режиму ні соціального ладу в Україні. Змінилися люди, але визначальні правила залишилися ті ж самі  (http://www.politstudies.ru/fulltext/2010/5/3.pdf). Десятиліття, яке минуло з того часу, не пройшло даремно і це вселяє надію на те, що суспільство таки змусить політиків «грати за правилами». Врешті еліти це також зрозуміли, тому що вони самі і вся країна цього разу стоїть на межі виживання. Шок, який переживає суспільство, може стати поштовхом для перетворення України на нормальну державу.

Підсумок цього порівняння такий. Події 2004. як і події 2014рр. мають кілька спільних рис, проте їх контекст та динаміка суттєво відрізняються. Спільним є те, що в обох випадках Майдан виник як протест проти дій влади, яка у 2004р. «вкрала» вибори, а у 2014р. – «вкрала» європейську мрію. В обох випадках протести спровокували глибоку політичну кризу, в обох випадках відбулася зміна влади і в обох випадках Україна ставала полем протистояння Заходу і Росії. Відмінним є те, що «революція гідності» не потрапляє в категорію електоральних чи кольорових революцій- вона не була мирною і не скінчилася політичним компромісом. Найгірше, що ціною усунення Януковича від влади стала смерть більше ста людей і спроба Путіна розчленувати Україну. Ціною збереження цілісності країни може стати згортання давно назрілих змін. Суть революції не у завоюванні влади, а у здатності революціонерів здійснити радикальні зміни. У нашому випадку мова йде про повне «перезавантаження» країни.  Чи зможе революційний уряд витягнути країну з кризи і забезпечити можливість для такого перезавантаження  і буде відповіддю на питання чи політична криза і зміна влади у 2014р. дали поштовх до справді революційних змін.

Події 2004 як і 2014р. не були ні державним переворотом, як це подають більшість російських ЗМІ, ні повстанням, як про це пишуть деякі західні видання. У 2004р. політична криза закінчилась компромісом, що дало змогу опозиційному кандидатові перемогти на виборах. У 2014р. умови компромісу виявились неприйнятними ні для Майдану, який вимагав негайної відставки президента, ні для самого Януковича, який не підписав досягнутої 21 лютого угоди і після погрози штурму адміністрації втік з країни. Парламент, у якому після втечі Януковича сформувалася нова більшість,зупинив проведення «антитерористичної операції», прийняв рішення про усунення Януковича з посади президента і перейняв його повноваження. Владний вакуум, який виник в результаті втечі президента, був заповнений парламентом. Саме тому ці дії треба розглядати не як силове захоплення влади (http://www.psa.ac.uk/insight-plus/blog/ukraine%E2%80%99s-euromaidan-tillyan-revolution-can-lead-second-crimean-war#comment-6701), а як перейняття повноважень президента парламентом.    

Отже у 2014р. ми стали учасниками політичної, але поки ще не відомо, чи соціальної революції. Свідченням перемоги останньої буде тотальне «перезавантаження» системи, тобто зміна не лише людей, але й визначальних правил політичної гри.

About the Author

Yuriy Matsiyevsky

Yuriy Matsiyevsky

Former Fulbright-Kennan Institute Research Scholar;
Associate professor at Ostroh Academy
Read More